Dans är en sport

Dans er en sport

Dansesport

Dans är en sport och för (sport)dans använder man (sport)dansutrustning.
Inom dansbranschen saknar lärare och dansare information och information om varför man ska ha dansskor. Med den här artikeln kommer DanseMessen att belysa anledningar till varför du bör ha på dig dansskor när du dansar.

När vi börjar dansa verkar det för många vara lite av en överflödig lyx att köpa dansskor, helt enkelt för att många socialdansare inte vet varför det är viktigt att satsa på ett par dansskor.

Som konsumenter är vi inte tveksamma till att vi ska ha löparskor när vi börjar springa, vi tvivlar inte heller på att fotbollsskor ska bäras på fotbollsplanen osv.

Många av kunderna vi träffar på DanseMessen har dansat i några år innan de väljer att köpa sina första dansskor. Problem med knän, höfter, rygg, nacke och fötter, inte minst, är ofta resultatet som gör att dansare kommer till DanseMessen för att köpa sina första dansskor.

Inom dansbranschen har vi inte varit tillräckligt bra på att förmedla budskapet att, ’Dans är en sport, undvik idrottsskador – köp dansskor’, eftersom branschen är liten och ofta driven av hobbybaserat affärsarbete. Så även om dansskor ska ses som obligatoriska för dans är det långt ifrån hur det fungerar i praktiken på dansgolvet.

Varför ska jag ha dansskor?

Salsette

Flexibilitet

Dansskors flexibilitet jämfört med vanliga skor är slående. Om du dansar med vanliga skor är sulorna oftast gjorda av gummi, plast eller hårt läder. Det gör att du inte har så mycket flexibilitet att röra dig och arbeta med fötterna. Du kommer att upptäcka att dina fötter rör sig klumpigt, nästan hänger lite bakom dig när du dansar. Att fötterna inte följer med och att du inte kan sträcka, flexa eller flytta foten som du vill. Dansskor har däremot sulor i mocka vilket gör dem smidiga när du sträcker på fotleden/böjer foten. De mjuka mockasulorna gör att du kan röra dig i dem och manipulera dem medan du dansar. Det är därför du alltid ska ha dansskor på dig.

Friktion (mot golvet)

Att förbättra friktionen mot dansgolvet är en annan mycket viktig aspekt av dansskor.

Om vi ​​jämför vanliga skosulor och dansskosulor krävs det inte många argument för att bevisa att friktionen mot golvet är väldigt olika. När du dansar med vanliga skor, till exempel med gummisula, sitter skorna oftast fast i golvet och du får lägga mycket energi på att vrida foten när du vänder på dansgolvet. Om du dansar med hårdplastsulor kommer du att uppleva att du åker skridskor från golvet, med risk att ramla och skada dig. Om du däremot dansar med dansskor med mockasula kommer du att uppleva att du svänger och snurrar på dansgolvet med en helt annan frihet, utan att belasta kroppen.

Mockasulorna förhindrar därför många idrottsskador orsakade av dans i fel skor. Du slipper dansskador som vridning och slitage, fotleder, knän, höfter, rygg och nacke. Det är därför du behöver dansskor.

Dansskor ökar din flexibilitet, friktion mot golvet, ergonomi, stabilitet och komfort.

Dans skor svart högklackat

Ergonomi

Ergonomin hos dansskor skiljer sig från den hos vanliga skor. Dansskor sitter tätt och väldigt nära foten. Det är viktigt att dansskorna sitter exakt så att de bäst följer fotens rörelser.

Vanliga skor har oftast plats för att du kan ha en extra strumpa eller sula, dansskor ska å andra sidan sitta som hand i handske på ena handen, eller som en strumpa du tar på foten. Om dina dansskor är tajta och tajta kan du arbeta med dem som ett verktyg på dansgolvet. Ergonomiska dansskor låter dig flytta fokus från dina skor som ett hinder eller påfrestning, till att se dina dansskor som ett verktyg som hjälper dig att utöka dina fotrörelser till musiken och dansen. Det är därför du behöver dansskor.

Stabilitet

Stabiliteten hos dansskor skiljer sig mycket från stabiliteten du har i en vanlig stilettsko. Dansskor, för kvinnor, har en häl som dras in under foten, vilket hjälper till att öka stabiliteten och balansen i dansskorna.

Hälen på dansskorna ger dig en bättre känsla av balans och stabilitet. Hälen hjälper dig att inte kollapsa i kroppen och att kroppens hållning är framåt, vilket är en fördel när du dansar. Det är därför du behöver dansskor.

Bekvämlighet
Komforten i dansskor är mycket högre än i andra skor. Dansskor är designade för att bäras i flera timmar åt gången och designade för sport. En timmes dans kan likställas med en hel dags promenad eftersom du rör på foten så mycket och tar så många steg när du dansar.

Många dansskor finns i getskinn, vilket är en stor fördel eftersom de formar sig efter din fot, och expanderar efter din fots individuella struktur. När du använder dansskor slipper du stötar och andra missbildningar eftersom dansskor är designade för att stödja din fot på rätt ställen.

De flesta dansskor har korsstängning, dvs. att skorna sitter fastspända över fotleden i ett kors som håller dansskorna på plats på foten. Korsförslutningen ökar komforten och ser till att skorna inte lossnar under dansen. Det är därför du behöver dansskor.

Genom att förmedla budskapet att ‘Dans är en sport, och för (sport)dans använder du (sport)dansutrustning’ hoppas vi minska slitaget/skadorna som uppstår på fotleder, knän, höfter, rygg och nacke.

Dansskor ökar din flexibilitet, friktion mot golvet, ergonomi, stabilitet och komfort. Kom ihåg dina dansskor så att du kan dansa säkert hela ditt liv

Lämna ett svar