Om balett

En artikel om balett.

Om balett

Om den lilla tjejen som beundrar balettskor i satin och rosa balettdräkter.

Introduktion till baletten

Denna underbara värld av rosa och tutu minns jag från barndomen. Min introduktion till balett kom från tv, där föreställningar i samband med helgdagar visas på tv. Detta bland annat från Kungliga Baletten. https://kglteater.dk/om-os/kunstarter/den-kongelige-ballet?section=27841 Jag var som många andra tjejer, totalt fascinerad av det stramt uppsatta håret. De rosa tåskorna och de graciösa dansarna. Till sist fick jag reta min mamma om att jag skulle komma på balett, tyvärr utan framgång, då vi bodde långt från närmaste balettskola.

Jazzbalett

I tonåren fick jag chansen att gå med i ett jazzbalettlag på mellanstadiet. Vi fick undervisning av en otroligt duktig balettlärare som precis tagit examen – och som tur var ville vi lära oss tjejer på landet. Vid det här laget var Fame på topp och baletten hade fått en modernare känsla och touch som passade perfekt ett gäng tjejer i puberteten. Fokus låg inte längre på balettskor i satin och rosa balettdräkter, utan istället vår balettlärare, som var totalt cool och beundransvärd för oss tjejer. Jag har genom åren tyvärr glömt vad hon hette och var hon kom ifrån. Cool och cool, det var hon. Supervältränad, smidig och vacker. Jag minns fortfarande våra jazzbaletttimmar i musikrummet. Det var fantastiskt och helt otroligt, på ett helt nytt och kreativt sätt som jag inte var van vid från vårt lokala rymdgymnastiklag – som nu också var ganska välskött.

DanseMessen – min tidsficka

Under min resa blev jag bekant med DanseMessens butik då den låg på Åboulevarden. Butiken ägdes på den tiden av en äldre dam som sydde dansklänningar främst för standarddans. Första gången jag gick in i butiken blev jag häpen, och detta särskilt av balettskorna som låg bakom disken. Små livsmedelsbutikshyllor som rymmer fina rosa, rosa satängskor. Jag kände genast hur den lilla flickan vaknade i mig och fick en oändlig lust att röra och prova skorna. För mig var det definitivt som att kliva in i en liten tidsficka, med ledtrådar tillbaka till mina barndomsdrömmar. Rosa tutu och rosa balettkjolar och balettdräkter prydde butiken och jag tror att alla de som som jag har en liten gömd balettdansös i sig måste ha tänkt samma sak.

Min egen baletttjej

När turen kom till mig att bli mamma var en sak säker. Min tjej borde i alla fall försöka gå på balett, och hon ska även få ha balettskor i satin, rosa balettkostymer, strumpbyxor, benvärmare, soulvärmare, balettskor och åtsittande hår – hela molevitten. Min lilla 5-åriga tjej var helt med på idén, den med håret var lite svårare att få henne övertygad om… Hennes första timme fick hon träna för ”Frozen”, och som mamma måste jag erkänna att jag blev flyttad till tårar.

Balett som vuxen

Senare i mitt liv har jag funderat på balett. De flickvänner jag har som dansar balett berättar att balett handlar om att stärka och kontrollera muskler. Jag tycker faktiskt att de har rätt, alla verkar vältränade och välbalanserade i kroppen. De går knappt upp lika mycket i färgen rosa som när jag var liten, utan fokuserar mer på bra benvärmare, balettskor, overaller och omlottröjor. Jag kanske borde överväga det med baletten en gång till, för jag har låtit mig säga att man aldrig kan bli för gammal för balett..-)

Praesent Iaculis sit Vehicula
Lap. 4 Tellus A17-B27

Lämna ett svar